Corak Kebotakan Lelaki
Corak Kebotakan Wanita arrow
Keguguran Rambut Pra-Matang
Keguguran Rambut Selepas Bersalin
Kelemumur
Rambut Beruban
Kebotakan Bertompok
Dermatitis Seborrheic
Penuaan Kulit Kepala
Apakah Corak Kebotakan Wanita?

Masalah Rambut Wanita adalah masalah paling biasa dialami oleh wanita. Kebiasaannya ia mengikut pola tipikal penipisan rambut pada puncak kepala. Corak tipikal kebotakan rambut wanita adalah berbeza dari corak kebotakan lelaki.

Masalah Rambut Wanita tidak sebegitu mudah dikesan sepertimana pada lelaki. Ia mungkin tidak mempunyai hubungkait yang jelas dengan keturunan dan mungkin tidak boleh dikesan sepertimana “Masalah Rambut Wanita” biasa iaitu penipisan yang tersebar pada puncak kulit kepala.

Seorang wanita yang menyedari permulaan rambut gugur beliau mungkin tidak pasti samada kehilangan rambut tersebut adalah bersifat sementara atau kekal. Contohnya, sekiranya telah berlaku beberapa perkara seperti beliau hamil atau jatuh sakit, yang mungkin boleh dihubungkaitkan dengan corak kebotakan
rambut wanita.

Rambut menipis pada keseluruhan kepala, tetapi garis rambut di hadapan kekal. Mungkin ada kehilangan rambut secara sederhana pada puncak kepala, tetapi ia jarang melarat sehingga tahap botak keseluruhan atau hampir botak sepertimana pada lelaki.

Bentuk 1 Bentuk 2 Bentuk 3 Bentuk 4 Bentuk 5
female_pic1
female_pic2
female_pic3
female_pic4
female_pic5
Penipisan secara umum dengan kebotakan terselindung pada bahagian-bahagian depan dan puncak verteks. Penipisan terbuka tanpa kebotakan dan terselindung. Pengurangan rambut depan yang biasa di lihat pada corak kebotakan lelaki. Kebotakan berparut. Botak akibat masalah kesihatan dan hormon (kebiasaannya tidak dapat dirawat dengan pembedahan)
Irene